03
- január
2024
Bence Győrik
Beépíthető konyhagépekről bővebben

skandináv konyha

 

A konyhában eltöltött munka jelentős részében használunk különböző konyhai gépeket. Egyfelől egyáltalán nem mindegy milyen minőségű és tudású konyhagépekkel dolgozunk nap mint nap, másfelől pedig a konyhabútor megjelenését is nagyban befojásolják a beépített készülékek. Ebben a bejegyzésben szó lesz sütőkről, hűtőszekrényekről, főzőlapokról, elszívókról, mosogatógépekről és mosogatótálcákról is. Igyekszünk tisztázni a beépített konyhagépekkel kapcsolatos tévhiteket és aggályokat. Érdemes átlapozni beárazott konyhagép katalógusainkat, melyekben az általunk forgalmazott legkülönbözőbb tudású és megjelenésű konyhagépeket tekintheti meg.

| Konyhagépek a fókuszban már a tervezés korai szakaszában:

Tapasztalataink szerint egy újonnan készülő konyhába a legtöbb esetben beépíthető konyhagépeket keresnek az ügyfeleink. Bár minden megrendelő eltérő szempontokat vesz figyelembe a beépíthető konyhai gépek kiválasztásakor, a fő motivációk mégis hasonlóak. Talán a legfontosabb, hogy ezek a készülékek a legmodernebb technológiákkal készülnek, szuper funkciókkal rendelkeznek melyeket a géptípusoknál részletesen is ismertetni fogunk. A másik talán hasonlóan magas prioritás a kényelmes és könnyű használat. Gondoljunk csak bele, nem mindegy, hogy a sütő és a mikróhullámú sütő kézmagasságban helyezkedik el konyhában munka közben, vagy hajolgatni kell a forró tepsivel. Ahogy az sem, hogy milyen könnyű használni őket, ha időzíteni kell, vagy babrálni az alsó/felső/légkeveréses funkciókkal, valamint az sem, hogy milyen gyorsan és könnyen tisztíthatóak. A funkcionalitás és a kényelem mellett hasonlóan fontos szempont az esztétika.

Ezek a készülékek kompakt méretű, igényes megjelenésű gépek, melyek nagyban hozzájárulnak egy konyhabútor végleges stílusához. Ma már nem kell kompromisszumot kötni, elérhetőek a konyhai készülékek a legkülönbözőbb színekben és árkategóriákban is.

 

| Konyhagép beépítés: Tények és tévhitek

Miután számos beépíthető konyhagéppel kapcsolatos mítoszt és tévhitet hallottunk már, most megosztjuk az igazságot ezekről a gyakran félreértelmezett témákról. Próbáltuk összegyűjteni a legelterjedtebb tévhiteket a beépíthető konyhagépek elhelyezésétől és energiahatékonyságától kezdve, egészen a fenntarthatóság és várható élettartam kérdéseire fókuszálva.

1. A beépíthető sütő nem kerülhet közvetlenül a hűtő mellé?

A mai modern sütők és hűtőszekrények szigetelése fényévekkel hatékonyabb akorábbi készülékekhez képest. Egy régebbi szabadonálló sütőhöz képest a modern készülékek sütés közbeni külső oldalsó hőmérséklete, a lényegesen nagyobb teljesítmény ellenére sem magasabb, mint a lakás átlaghőmérséklete. Amennyiben a konyhaelem tervezésnél figyelembe vesszük a kiemelten fontos szellőzést, és a bútor beépítése közben kialakítjuk a megfelelő légáramlatot, úgy teljes biztonsággal építhetőek egymás mellé a különböző konyhagépek. Nem kell aggódni az élettartam miatt!

2. A mosogatógép csak a mosogató mellé kerülhet?

Természetesen ideális esetben a mosogatótálca mellett helyezkedik el a mosogatógép. Gondoljunk csak bele. A legtöbbször a tálcából pakolunk a gépbe, nem lenne ideális végigsétálni az egész konyhában kezünkben a piszkos edényekkel. Ennek ellenére van olyan eset amikor kizárólag két elemmel arrébb helyezhető el a mosogatógép. Természetesen ennek sincs akadálya. A vízcső, a szennyvízcső és a hálózati kábelek is toldhatóak, melyek láthatatlanul csatlakoztathatóak akár több méter távolságból is!

3. A mosogatógép sok vizet fogyaszt, és beleszáradnak az edények?

Talán a leggyakrabban elhangzó mondat a mosogatógépekkel kapcsolatban az, hogy

“…azt a pár tányért és poharat elmosogatom gyorsan, nem kell hozzá mosogatógép… ne fogyasszon annyi vizet és energiát…”

Az igazság ezzel szemben az, hogy jóeséllyel egy modern mosogatógép a valóságban kevesebb vizet fog elfogyasztani ennyi mosatlan mosogatása közben is mint egy átlagos háziasszony. A választható programok között kifejezetten ilyen esetekre léteznek különböző ECO módok.

“… nem jó gyűjtögetni a mosatlant, mert beszárad, vagy bebüdösödik…”

Amennyiben teli gépet indítunk nincs is kétség afelől, hogy rengeteg vizet és energiát spórolunk. A mosogatógép ajtaja hermetikusan zár, se szag, se víz nem kerülhet ki belőle. Egy teljes mosóprogram áztatással kezdődik, így a beszáradt ételmaradékok miatt sem kell aggódni! A legfontosabb, hogy a mosogatógép gyönyörűen és cseppmentesen mosogat, emellett időt spórol nekünk, hogy azzal foglalkozhassunk mosogatás helyett, ami igazán fontos.

4. A főzőlap fölé nem kerülhet az elszívó egy szintben a felső szekrények aljával?

Az elszívók kialakítása és anyaghasználata sokat változott az elmúlt években. Ma már a gyártói ajánlás ritkán ír elő több mint 55-60 cm. távolságot a főzőlap és az elszívó között! Mára teljesen síkba hozható a felső szekrények aljával az elszívó, így nem kell többé a lépcsőzetes elrendezést kialakítani!

5. Az indukciós főzőlaphoz speciális és drága edények kellenek?

Az indukciós technológia mágneses energiát használ, amivel a hő közvetlenül az edényben képződik. Éppen ezért csak mágnesezhető edényeket lehet használni a főzőlapon. Megnyugtató lehet, hogy egy átlag konyha szekrényeiben lapuló edények többsége használható lesz!

6. A beépíthető gépek drágábbak mint a hagyományos társaik?

Mára az értékesített konyhagépek nagyobb része beépíthető készülék! A megnövekedett kereslet miatt egyszerűen ebből gyártanak többet a készülékgyártók, így az áraik a legtöbb esetben még olcsóbbak is a szabadonálló társaikhoz képest!

7. A gránit és kerámia mosogatótálcák törékenyebbek és sérülékenyebbek mint a hagyományos rozsdamentes tálcák?

Az egyre elterjedtebb gránit mosogatótálcák a föld felszínén elérhető második legnehezebb és legerősebb anyagából, készülnek a gyémántok után. A gránit fantasztikusan ellenáll az ütéseknek és a karcolásoknak, és mivel nem porózus anyag könnyedén letakaríthatóak róla az olyan háztartási szennyeződések is mint a vörösbor, a kávé vagy a mustár. Nem karcolódnak, ellenáll a vízkőnek, és könnyen tisztíthatóak. Prémium mosogatótálca kínálatunkban megtalálhatóak a Blanco és az Elleci termékei is.

 

| Sütnivaló örömök: Ismerd meg a beépíthető tűzhelyek világát

A beépíthető tűzhelyek legtöbbször szabvány méretű készülékek, vagyis szinte bármelyik típusa széria konyhaelemekbe építhető. Kínálatunkban elérhetőek a középkategóriás CATA és Evido modelljei, valamint a prémium Smeg, Nodor, és a De Dietrich termékei is. A modern beépíthető tűzhelyek többféle sütőfunkciót tudnak. Mára a légkeveréses sütés mellett szabadon variálható az alsó és felső sütés, valamint elérhető a gőzsütésfunkció is. Szintén az alap funkciók közé tartoznak többek között a teljesen kihúzható sütősínek, az érintővezérlés, a precízen szabályozható hőfok, ahogy a gyerekzár is. Nem mehetünk el szó nélkül a háziasszonyok kedvenc funkciója mellett sem, ami nem más, mint a pirolitikus öntisztítás. A sütő belseje ilyenkor akár 500 °C-ra hevül, amivel leégeti az összes zsírt és minden szennyeződést. A program befejezésével nincs más dolgunk, mint egy száraz ruhával kitörölni a hamut. A sok-sok funkció mellett talán a második legjobb tulajdonsága ezeknek a készülékeknek, hogy bárhová szabadon beépíthetőek. Többé nem kell hajolgatni a forró tepsivel, mert egy toronyszekrénybe elhelyezve kézmagasságba kerülhet a tűzhely.

 

| Gyorsaság és praktikum: Főzőlapok, amelyek meggyorsítják a konyhai varázslatot

Szerencsére a főzőlapok terén is van miből válogatni. Vehetünk indukciós, elektromos, kerámialapos és gázüzemű készüléket is. Kínálatunkban elérhetőek a középkategóriás CATA és Evido modelljei, valamint a prémium Smeg, Nodor, Elica és a De Dietrich termékei is.Az utóbbi években egyértelműen az indukciós főzőlapok a legkelendőbbek. Az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy a hő közvetlenül az edényben képződik, ezáltal fényévekkel gyorsabban melegítenek, mint a hagyományos társaik. A leglátványosabb példa erre a teáskancsó, vagy a tésztafőzővíz teszt. Egy indukciós lapon 3 liter víz felforralása alig több mint 2 perc. Az indukciós főzőlap által létrehozott mágneses mező azonnal felmelegíti az edényt. Mivel a főzőfelületen vagy a környező levegőben nincs hő, a főzési idő jelentősen csökken. Mindezek mellett a mágneses technológia sokkal precízebb hőbeállítási lehetőségeket kínál.

 

| Kényelem és takarékosság: Beépíthető mosogatógépek a modern konyhák szolgálatában

A mosogatógépek feltűnés nélkül, gazdaságosan és csendben végzik a piszkos munkát. Egy teljesen integrált gép láthatatlanul elbújik a konyhában, miközben felette gondtalanul dolgozhatunk a munkalapon. Amellett, hogy megkönnyíti a háziasszony életét, lényegesen kevesebb vizet fogyaszt a mosogatás közben mintha kézzel mosogatnánk. Rengeteg féle program közül választhatunk attól függően, hogy a zsíros tálat, vagy a kristálypoharakat mosogatjuk. Ha az automatikus programra bízzuk a tisztítást, akkor a szennyeződésérzékelő szenzorok vizsgálják az edények szennyezettségét majd a program kiválasztja a legmegfelelőbb mosási időt. A végeredmény folt és cseppmentes szemkápráztató tisztaság.


|
Láthatatlan frissesség: Beépíthető hűtők a konyha diszkrét eleganciájáért

A legtöbbet használt konyhai nagygép a hűtőszekrény! A korábbi konyhatervezés alapjai posztunkban már kifejtettük a munkaháromszög koncepció fontosságát. A főzőlap, a mosogató és a hűtőszekrény a három leggyakrabban használt terület a főzés közben, ahol a legtöbb feladat az egyik állomásról a másikra való áthelyezést igényel. Ezzel az elrendezéssel lényegesen javítható az ergonómia, amellyel kevésbé fárasztó, és sokkal gyorsabb a munka. Egy beépíthető hűtőszekrény a konyhabútor bármely pontján elhelyezhető. Ezek a készülékek is a legmodernebb funkciókat sorakoztatják fel. Elérhetőek a Nonfrost típusok legyen szó alul vagy felül fagyasztós kialakításról, ezenkívül extra hőszigeteléssel rendelkeznek. Szabadon variálható a belső elrendezésük, és sok típusban különböző hőmérsékletű zónák is beállíthatóak a tárolt élelmiszertől függően. A kínálatunkban megtalálhatóak a középkategóriás Evido és Cata, a felsőkategóriás Smeg, és a prémium kategóriás Hitachi hűtői is.


|
Elszívás felsőfokon: Beépíthető páraelszívók a csendes és szagmentes konyhai pillanatokért

A pára és szagelszívók célja a főzés során keletkező párás zsír és szagmolekulákkal telített levegő eltávolítása a helyiségből. Ezek az elszívók megakadályozzák a zsíros gőzök és kellemetlen szagok terjedését a légtérben, ezzel kellemes levegőt teremtve és védelmet nyújtva a konyhabútornak a túlzott mértékű pára negatív hatásai ellen.

A páraelszívók két kulcsfontosságú jellemzője a szállított levegő mennyisége és a zajszintje. A cél, hogy minél nagyobb mennyiségű levegőt legyen képes elszállítani a lehető legcsendesebb működés mellett. A választandó gép típusát és teljesítményét a hatszoros légcsere elve alapján érdemes meghatározni. Egy 15 m2-es konyhához legalább 360 m3/óra szállításteljesítményű elszívót kell választani. Óriási kínálatunkban megtalálhatóak a középkategóriát képviselő Cata, Silverline, Evido készülékek, és a felső és prémium kategóriás Sirius, Flamec, Elica termékei is.

| Mosogatótálcák: Elegancia és funkcionalitás a konyhában

A mosogatótálcákrók egy külön posztunkban írunk részletesebben!  Amilyen egyszerű döntésnek tűnik, a valóságban rengeteg tényező befolyásolja a megfelelő mosogatótálca kiválasztását. Alapanyagokat tekintve három féle közül választhatunk. Elérhetőek a rozsdamentes acél, a gránit és a kerámia mosogatótálcák. Ezeket építhetjük a munkalapra, a munkalap alá, de akár szintbe is marhatjuk a munkafelülettel. Mosogatótálca kínálatunkban megtalálhatóak a Nodor, Flamec, Elleci és Blanco termékei.

 

| Bízza profikra: Professzionális szállítás és teljeskörű beépítés

asztalos szerelő

Költözés előtt, vagy egy felújítás közben néha azt sem tudjuk hol áll a fejünk. Rengeteg dolgot kell megszervezni, és sok kényelmetlenséggel jár. Éppen elég az életkörülmények megváltozását menedzselni, ahol tudunk érdemes egyszerűsíteni. A konyhatervezés is szakembert kíván. Egy megfelelő szolgáltató kiválasztásával óriási terhet dobhatunk le a vállunkról. FullSzervíz szolgáltatásunkkal minden munkafolyamatot megszervezünk és házon belül megoldunk, legyen szó a szállításról, a beépítésről, vagy a konyhagépek beszerzéséről.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen díjmentes konyhabútor tervezést és árajánlatot!