06
- június
2023
Bence Győrik
Konyhatervezés alapjai

 

A konyha a lakásunk vagy házunk egyik kiemelt helysége. Nem csak az ételeket készítjük itt, közösségi térként is szolgál, mely a társasági élet meghatározó tere. Már a konyhatervezés első pillanatában érdemes átgondolni mitől lesz az egyedileg gyártott konyhabútor munka szempontjából praktikus és hatékony elrendezésű, és egy egész estés beszélgetéshez kényelmes és stílusos. Ebben a cikkünkben több szempontot figyelembevéve körbejárjuk a legfontosabb konyhatervezési alapokat, mint például a praktikus helykihasználást, a különböző tárolási rendszereket, a hatékony elrendezést és a kényelmet. Érdemes átlapozni konyhakatalógusunkat, melyben választ talál a legalapvetőbb, és a vásárlóink által legtöbbször feltett kérdésekre, valamint megismerheti a teljes munkafolyamatot a kezdetektől a beépítésig.

 

| A tervezést megelőző első kérdés:

Hogy mit kérdezünk a konyhatervezés megkezdése előtt először az ügyfeleinktől? Sokan gondolnák, hogy a preferált színekről és stílusokról érdeklődünk. Bár kétségkívül benne van a 3 legfontosabb szempont között, mi mégis legelőször azt kérdezzük, mi lesz a felhasználás módja. Furcsán hangzik ugye? De gondoljunk beleegy pillanatra… más szempontjai lehetnek az egyedülálló fiatalnak, egy kétgyermekes családnak, és az idős házaspárnak is. Mindenki elmosolyodik a kérdés pillanatában, de azonnal megjelenik egy kép a fejében arról, hogy mit fog csinálni az álomkonyhájában amint az asztalosaink beépítették azt.

Család főz a konyhábanValaki tésztát nyújt a pulton és készíti az unokák kedvenc süteményét, más mindennap főz egy 4 tagú családra, és vannak, akik hajnalban a kihűlt pizzát melegítik egy reggelig tartó társasozós szombaton. Ha tudjuk mik a legfontosabb szempontok könnyebben tudjuk megtervezni az ideális konyhaösszeállítást. Ezzel nem csak időt és pénzt spórolhatnak az ügyfeleink, de sokkal tudatosabban haladhatnak a cél felé.

 

| Tervezés a lehetőségekkel:
A konyha meglévő adottságainak kiaknázása

Nem létezik két egyforma konyha, minden helységnek mások az adottságai. A díjmentes helyszíni felmérésünk alkalmával, asztalos kollégánk feltérképezi a helységet, és azonnal tanácsokkal tudja segíti a megrendelőt. Csövek,vízkiállások, ablakok és ajtók, falak ésburkolatok befolyásolják a végleges kialakítást. Bár vannak korlátok, de a szerelvények önmagukban már nem köti meg az ügyfeleink kezét a design és elrendezés szempontjából. A mai technológia több szabadságot adhat a konyhagépek elhelyezésénél. Már nem kell a vízkiállás közvetlen közelébe építeni a mosogatógépet, és a modern sütő már beépíthető egy hűtőszekrény mellé is. Az egyedi gyártású méretpontos konyhaelemekkel lehetőség nyílik minden zegzugot kihasználni, minden csövet és szerelvényt elrejteni/beépíteni.

 

| A háromszög szabály a funkcionalitás és kényelem egyensúlyának kulcsa

Az aranyháromszög vagy más néven munkaháromszög koncepciója szerint a konyhában a fő munkaállomások (főzőlap – mosogató – hűtőszekrény) úgy vannak elhelyezve, hogy a helyzetük egy képzeletbeli háromszög csúcsainál legyenek.

A főzőlap, a mosogató és a hűtőszekrény a három leggyakrabban használt terület a főzés közben, ahol a legtöbb feladat az egyik állomásról a másikra való áthelyezést igényel. Ezzel az elrendezéssel lényegesen javítható az ergonómia, amellyel kevésbé fárasztó, és sokkal gyorsabb a munka. Fontos figyelembe venni a konyha méretét, ezáltal a munkaállomások közti távolságot is. Már a konyhatervezés első pillanatától szempont, hogy elég közel legyenek egymáshoz, de ne túl közel, kényelmes lehessen akár több ember számára is. A legfontosabb, hogy biztosítsuk a szabad bejárhatóságot, ne legyen útban a konyhasziget, se az étkezőpult.

 

| Mindent a rendezettségért:
konyhai tárolás és praktikus megoldások

A praktikus tárolási megoldásokkal helyet és pénzt is spórolhatnak ügyfeleink. A beépített szerkezetekkel nem csak funkcionalitást, de egyedi designt is kölcsönözhetünk a konyhának. Miért érdemes a konyhatervezésnél számításba venni a beépített rendszereket és mik az előnyei?

konyhai vasalatok

Tárolókapacitás

Nem kell többé a szekrény hátuljában keresgélni a konyhai eszközöket! Beépített kosarainkkal a konyhaelem minden négyzetcentimétere kihasználható, és tökéletes rendezettséggel pakolható. Legyen szó fedőkről, edényekről, vagy konyhai kisgépekről, a variálható méretű és elrendezésű rácsok megoldást nyújtanak bármilyen eszköznek.

Ergonómia

Nincs több hajolgatás és nyújtózkodás! Beépített fiókjaink és csukló vasalatos sarokkosaraink bármilyen állásban megállíthatóak, és teljes egészében kihúzhatóak a szekrénytestből, mely garantálja a gyors és kényelmes hozzáférést.

Hosszú élettartam

Konyháinkba kizárólag a jól bevált, német és olasz gyártók termékeit építjük. A minőségi anyaghasználat és masszív szerkezetek garantálják a hosszú élettartamot, valamint a hibátlan és precíz működést.

Higiénia

Sosem volt még ilyen egyszerű a takarítás! A kosarak és tálcák egy mozdulattal kiemelhetőek, így még könnyebben takaríthatóak. A fémből és üvegből készült elemek akár mosogatógépben is moshatóak.

Design

A frontfelületeket és az elemeket többé nem kell széttagolni! Letisztult, modern, és rendezett megjelenés. Hatalmas és egybefüggő könnyen tisztítható frontok, melyek még jobban kiemelik a színeket és a modern stílust.

 

| Az árat csökkentsük, de ne kössünk kompromisszumot a minőség terén

A bútorgyártás rengeteget fejlődött az elmúlt években. A választható színeken kívül hatalmas fejlődés történt a gyártási technológiák terén is. Az alapanyagtechnológia mára jóval meghaladta az „egyszerű” bútorboltok kínálatát.

konyhai árajánlat árak számolása

Manapság elérhetőek a tapintható erezetű bútorlapok és munkalapok, a szupermatt és az újlenyomatmentes PET/PVC fóliák, a legmodernebb nullfugás élzárások és sok egyéb modern, kiemelkedő élettartamú anyag. A felhasznált alapanyagok típusa nagyban befolyásolja a konyhabútor árát, de a legtöbb esetben nem jelent hosszabb élettartamot. Okos anyagválasztással csak a megjelenésben és stílusban van különbség egy pár százezer forintos albérlet konyhája és egy többmilliós penthouse lakás konyhája között. Ha az ügyfél ideje és kedve engedi, bíztatjuk a több szereplős ajánlatkérésre is. Részletesen specifikált árajánlatunk lehetővé teszi az ajánlatok összehasonlítását más gyártókéval is. Több anyaggal a kézben pontosabb és reálisabb képet kaphatnak az érdeklődők, viszont ajánlott figyelmesen megnézni a tételeket és a felhasznált anyagokat, mert a kisebb végösszeg néha drágább komplett konyhát takar. Például, nálunk alapárasok azok a kiegészítők és szolgáltatások, amikért máshol opcionális kiegészítésként (tanácsadás, látványtervezés, helyszíni felmérés) plusz pénzt kell fizetni. Érdemes átlapozni a színminta katalógusunkat is, melyben a több száz front között biztosan megtalálja a költségvetéséhez és az elképzeléséhez igazodó alapanyagot.

A Gropa konyhastúdió front tippjei 2023-ban:
Költséghatékony és trendi konyhához:
NullFugás PVC mentes matt vagy fényes frontok
Különleges és exclusive konyhához: Gizir újlenyomatmentes SuperMATT, Acryl és festett MDF

 

| Prémium látványtervezés:
hozza létre álmai konyháját a lenyűgöző vizuális konyhatervezés segítségével

Látványterv 1

A mai modern konyhatervezés és gyártás szinte elképzelhetetlen 3D látványtervezés nélkül. Egyfelől látványos és pontos képet ad a megrendelőnek, másfelől hatalmas segítség a gyártónak is. Szórakoztatóan segít a végleges színösszeállítás kiválasztani, és részletesen megtekinthetőek lesznek a kiválasztott alapanyagok erezetei, valamint az elemek elhelyezkedései is. A megtervezett konyhabútort az ügyfél méretpontos, tökéletesen lemodellezett konyhájába helyezzük, így valós képet kaphat a végeredményről, még a tényleges beépítés előtt. Ugyanakkor a forgalmazónak és az asztalosoknak is fontos, hogy készül egy méretpontos konyhaterv, mellyel gyorsítható és pontosítható a bútorgyártás. Ahogy azt az évtizedes bútorgyártói múlttal a hátunk mögött megtanultuk, „egy látványterv nem látványterv” így többféle színösszeállításban, díjmentesen, már az első árajánlatban csatoljuk a részletesen specifikált árajánlat mellé. Mi nem rohanunk, tudjuk, hogy a mi általunk gyártott konyhabútor akár évtizedekig lesz a lakás dísze és társalgója egyben. Éppen ezért, a bútort addig nem küldjük gyártásba, amíg az ügyfél nem tökéletesen elégedett a dizájnnal és az elrendezéssel. Ha szükséges, díjmentesen többször újra rajzoljuk/színezzük a terveket.

 

| Az otthon színpompája:
konyhastílusok és az egyedi megjelenés varázsa

A bemutatótermünkben gyakran kérnek tippeket tőlünk a stílust és a színösszeállítást illetően. A mi hozzáállásunk az, hogy nem mondhatjuk meg mit válasszon az ügyfél, de az évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött hasznos tanácsokat adunk a választás megkönnyítése érdekében. A legtöbb esetben az érdeklődők tudják már milyen úton szeretnének elindulni, a fejükben van, hogy a modern vagy a klasszikus stílust kedvelik. Díjmentes prémium látványterveinket többféle színkombinációban is elkészítjük, mellyel szórakoztató, és egyszerű a végleges összeállítás kiválasztása.

Modern konyha

A modern konyha letisztult, elegáns, rendet sugárzó miliő. Erre a stílusra jellemző a minimalizmus, egyszerű és letisztult formák, neutrális színek használata, funkcionális elrendezés, technológiai fejlesztések alkalmazása. Jellemzően marás nélküli frontfelületekkel, rejtett fogantyúkkal és beépített gépekkel készül.

modern konyha

Klasszikus konyha

A klasszikus konyha örök és időtálló! Elegáns vonalakkal, gazdag színekkel és díszes részletekkel rendelkezik, amelyek karaktert és melegséget kölcsönöz. Mély és kidolgozott marásmintákkal készült szekrényajtók, fűszertartó szekrények, klasszikus párkányléces kialakítás jellemzi. Megjelennek a vitrines felsőszekrények, melyekben jól láthatóak a konyhai eszközök és étkészletek. Világos és antikolt színekkel, fa erezetes vagy márvány munkalapokkal, karakteres fogantyúkkal készül.

klasszikus konyha

Vintage konyha

A vintage konyhai stílus visszarepít minket az időben, felidézve a múltat és a nosztalgikus hangulatot. Ez a stílus a régi idők hangulatát hozza vissza modern köntösben, ötvözve az antikolt megjelenést a praktikus elemekkel. Tele van romantikus részletekkel, retro színekkel és patinás felületekkel. A vintage konyha ideális terep az időtlen darabok kombinálására, legyen szó a nagymama tálalószekrényéről vagy egy vidéki tömörfa asztalról. Egyszerűen nem lehet elrontani a dekorációt, kikerülhetnek a régi pöttyös kerámia bögrék az ütött kopott konzervdobozok, a rézedények és a serpenyők, valamint az összes vintage konyhai eszköz.

vintage konhya

Skandináv konyha

A skandináv konyhai stílus az egyszerűséget és a funkcionalitást helyezi előtérbe, miközben frissességet és minimalizmust sugároz. Ez a stílus a skandináv tervezési filozófiát követi, melyben a természetes anyagok, a világos színek és a letisztult vonalak dominálnak. A fa, a kő és a természetes textúrájú felületek fontos szerepet kapnak a skandináv konyhai stílusban, ahogy a növények és a kínálatunkban szereplő egyedi növényfalak is.

skandináv konyha

 

 

 

 

 

minimál konyha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| Hangulatot és funkcionalitást teremtő fényjáték

A megfelelő konyhai világítás nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem jelentős hatással van a funkcionalitásra és a hangulatra is. Egy jól megtervezett világítási rendszer segít abban, hogy hatékonyan dolgozhassunk a konyhában, megfelelően lássunk és kellemes atmoszférát teremtsünk. A világítási rendszerek is kiemelt szerepet kapnak a tervezés pillanatában. A kínálatunkban megtalálhatóak az egyszerű felcsavarozható fényforrások, ahogy a szekrényvázba bemart rejtett ledvilágítások is. Elérhetőek a különböző távírányítású, vagy mozgásérzékelős kapcsolók, egészen az okkosotthon rendszerébe integrált eszközök is.konyhabútor led világítássalkonyha sziget világítás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| Bízza profikra:
professzionális szállítás és teljeskörű beépítés

Költözés előtt, vagy egy felújítás közben néha azt sem tudjuk hol áll a fejünk. Rengeteg dolgot kell megszervezni, és sok kényelmetlenséggel jár. Éppen elég az életkörülmények megváltozását menedzselni, ahol tudunk érdemes egyszerűsíteni. A konyhatervezés is szakembert kíván. Egy megfelelő szolgáltató kiválasztásával óriási terhet dobhatunk le a vállunkról. FullSzervíz szolgáltatásunkkal minden munkafolyamatot megszervezünk és házon belül megoldunk, legyen szó a szállításról, a beépítésről, vagy a konyhagépek beszerzéséről. A méretpontos egyedi bútorok előnyei elvitathatatlanok a készen kapható lapraszerelt összeállításokhoz képest. Ez a precízség és masszív, időtálló, robosztus készreszerelt rendszer viszont különleges kezelést és technológiát igényel.

asztalos szerelőA konyhaelemek, munkalapok és takarások a helyszínen kerülnek beszabásra a milliméter pontos illeszkedés érdekében. A tökéletes végeredményhez szakértelemre és komoly gépparkra van szükség. Először meglepődnek és hitetlenkednek a megrendelőink, amikor azt mondjuk, ezzel még pénzt is spórolhatnak… de gondoljunk bele, hány szolgáltatót kell bevonni mire egy konyhabútor a helyére kerül. Először a szállítót kell kifizetni, vagy az autóbérlést, nem beszélve az értékes időről. Utána valakivel készre kell szereltetni a dobozokból a bútort, majd külön kell fizetni kell a beépítésért is. Meg kell rendelni, és ki kell szállíttatani a konyhagépeket. Ezután gondoskodni kell a szemét elszállításáról. Ha ez mind megvan, lehet kajtatni vízszerelőért, villanyszerelőért. Az esetek 99%-ban ezeknek a tételeknek az összegei magasabbak, mint a mi Fullszervíz csomagunk.