21
- június
2023
Bence Győrik
Konyhabútor beépítése

 

A konyhabútor lakásunk talán leglátványosabb, de mindenképpen a legnagyobb igénybevételnek kitett bútora. A legtöbb esetben nem egy egyszerű egyenes falra kerül beépítésre, mint egy nappali összeállítás, hanem sarokba fordul, ablak köré épül be, és leköveti a konyha adottságait.  Ha ez nem lenne elég bonyodalom, vízkiállások, gázcsövek, és beépített gépek vezetékei nehezítik a felszerelést. A méretre gyártott egyedi konyhabútorok előnye, hogy milliméter pontosan beépíthetőek, és nincs olyan kiálló falszakasz vagy szerelvény, amit ne lehetne beépíteni, vagy eltüntetni szem elől. Ebben a cikkünkben sorba vesszük a konyhabútor beépítés legfontosabb kritériumait, amelyek garantálják a precíz működést és a hosszú élettartamot. Ezenkívül érdemes átlapozni konyha katalógusunkat is, amelyben minden kérdésre választ talál a konyhatervezéstől a beépítésig.

| A tökéletes konyha beépítésének kulcsa:
Gondos tervezés és előkészületek

Már a konyhabútor tervezés első pillanatától szükséges a helység adottságaival kalkulálni. A méretpontos 3D látványtervezés felbecsülhetetlen segítséget jelent az optimális kialakítás eléréséhez, mellyel beépítési időt és pénzt is spórolhat az ügyfél. Érdemes úgy megtervezni a konyhagépek helyét, és ezáltal a konyhaelemek elrendezését, hogy azok optimális távolságban legyenek a fix kiállásokhoz, mint például a vízvezeték vagy egy gázcső. Ezzel lényegesen leegyszerűsíthető a beépítés, mert nem kell szekrényelemeken keresztül vezetni a csöveket, adott esetben végig vágni több bútorelemet, vagy extra takarásokat gyártani és beépíteni. A végeredmény egy sokkal letisztultabb megjelenésű, praktikusabb elrendezésű, jobban használható és nagyobb tárolókapacitással rendelkező konyhabútor lesz. Nem utolsó sorban pedig a milliméter pontosan legyártott bútorelemeket lényegesen könnyebb és gyorsabb szerelni.

| A biztonság záloga:
Szekrények megfelelő rögzítése

függesztővasalatA konyhabútor falra rögzítésénél többféle faltípussal, (beton, tégla, gipszkarton) találkozhatunk. Gondoljunk csak bele, a felső szekrényekbe kerülnek többek között a tányérok és a poharak is. Ezáltal nem ritka, hogy akár 50-70 kg terheli évtizedeken keresztül a szekrényeket és a függesztőelemeket. Éppen ezért kiemelten fontos a faltípushoz tervezett rögzítőelemek alkalmazása. Hatalmas eltérés van egy gipszkartonhoz vagy egy betonhoz tervezett dübel között. A megfelelő alkatrészekkel szekrényenként akár több száz kiló terhelhetőség elérhető. Az elemeket minden esetben egymáshoz is szükséges rögzíteni, így extra terhelhetőséget és precízebb beállítást érhetünk el, így elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések.

| Hosszú élettartam feltétele:
A vízzáró tömítettség és a szellőzés fontossága

Mindenki hallott már rémtörténeteketfelázott munkalapokról és penészedő vagy elporladó szekrényvázakról. Mára az alapanyagtechnológia lehetővé teszi, hogy a bútorzat évtizedeken keresztül konyhánk dísze és tökéletes munkaterülete legyen.

szellőzőrács

Ahhoz, hogy ezt az élettartamot elérje a konyhabútor, kiemelt fontosságú a beépítésnél a megfelelő szerelvények beszerelése, mindezt tökéletes tömítettséggel kivitelezve. A munkalapokat a falakhoz igazítva, pontosan formára vágva célszerű felhelyezni egy darabból, fordulás esetén összemarva. A mosogatótálca és a főzőlap kivágás után, a munkalap belső vágott felületet fontos még az eszközök beépítése előtt tömíteni. Ezután rögzíthetőek a gépek a hozzájuk tartozó szilikon tömítéssel együtt. A mosogatógép feletti munkalaprészt és a mellette lévő szekrényeket az erre a célra gyártott vízhatlan fóliával szükséges burkolni, így a mosogatás végén kiáramló gőz nem tesz kárt a korpuszokban és a munkalapban. A szekrényelemek falra rögzítésénél minden esetben szellőzőrést kell hagyni, így elkerülhető a hátfallemezek párásodás miatti penészedése. Biztosítani kell a beépített konyhagépek szellőzését is a lábazat beépítésekor. A szellőzőrácsok biztosítják a működés közbeni légáramlást, mellyel elkerülhetőek a gépek meghibásodásai. Meghibásodás esetén a gépgyártó garanciális ügyéntézésénél is feltétel a megfelelő szellőzők megléte.

| Szemkápráztatóan szép és tökéletes munkaterület:
A precíz beállítás és szintezés jelentősége

lézeres szintezésAhhoz, hogy szépen álljanak a konyhaajtók, és akadálymentesen, hibátlanul működjenek a forgó vagy kihúzhatókosarak elengedhetetlen a precíz szintezés és beállítás. A háziasszonyok tudják milyen kellemetlen, amikor egy nem tökéletesen vízszintezett főzőlapon főzve a serpenyő egyik oldalába folyik össze az olaj sütés közben, vagy legurul a tojás a munkalapról. Egy jó minőségű konyhabútor minden eleme precíziósan állított lábakon áll, minden irányban állítható kivetőpántokkal és vasalatokkal készül. Érdemes is ezeket a lehetőségeket kihasználni, hogy hibátlanul használható és tökéletes esztétikájú konyhát kapjunk. Sok szöszöléssel jár, akár órákat kell forgatni a vízmértékeket, vagy lézerezni a sarkokat és a pultot. A gondos és alapos állítgatás a sok időbefektetés ellenére meghálálja magát, szemkápráztató ajtófugákat és tökéletesen használható munkakörnyezetet eredményez.

| Álomkonyha beépítése:
Bízza profikra, spóroljon pénzt és időt

bízza ránk konyhabútorátHa nem lenne ezermester a családban, esetleg nem rendelkezik a megfelelő gépparkkal, vagy nincs ideje/kedve és egyszerűen profikra bízná a munkát, van megoldás! FullSzervíz szolgáltatásunkkal megoldunk mindent a tervezéstől a szállításon át, egészen a teljeskörű beépítésig. Mi lényegesen olcsóbban tudjuk megvalósítani elképzeléseit, mint egy egyszerű bútorforgalmazó, vagy konyha beépítéssel foglalkozó vállalkozás. Hogyan tudjuk mindezt biztosítani a minőség romlása nélkül? A válasz egészen egyszerű, a saját gyártóüzem és az asztalos kollégáink szakértelmében rejlik. Hatalmas, modern gépparkal rendelkezünk melyekkel asztalos kollégáink a helyszínen precíz és gyors munkát végeznek. A saját teherautóinkkal végezzük még a szállítást is, így mindenféle munkafolyamatot „házon belül” tudunk megoldani, ennek köszönhetően vagyunk képesek lényegesen olcsóbb árajánlatot adni, mint az egyszerű bútorboltok. A szakmában és a piacon eltöltött több mint egy évtized alatt kiterjedt kapcsolati hálónknak köszönhetően a levonulás után víz, gáz és villanyszerelőt is tudunk küldeni, de akár a konyhabútor beépítés előtt burkolót vagy bármilyen szakembert amire szükség lehet.

 

konyhabútor beépítés

| Mi így éptítjük be álomkonyháját:

1. Kiszállítás

Szállítást és beépítést az ország teljes területén vállalunk. Előre egyeztetett időpontban, a legtöbb esetben a konyhabútor beépítés előtti napon kiszállítjuk az elemeket. A bútorok kiszállítását szakképzett szállítók végzik, mellyel garantálni tudjuk az elemek sérülésmentes megérkezését. A szekrényeket csomagolva és védőfoliázva szállítjuk, így a frontoknak és a korpuszoknak még lépcsőházban, az ötödik emeletre cipelve is biztosított a védelme.

2. Felső szekrények beépítése

Első lépésként pontosan feljelöljük az elemek helyét és a rögzítőelemek fúrási pontjait a falakon. Kiválasztjuk a megfelelő szerszámot és tiplit a falak fajtájához igazítva. Asztalosainknak minden eszköz a rendelkezésre áll, nem kell „elszaladni” dübelért, vagy kölcsönadni egy létrát. Fúrás és vágás közben ipari porszívóra csatlakoztatott gépekkel dolgozunk, így garantálható a pormentes és tiszta szerelés. Felkerülnek a felső elemek, melyeket tökéletesen vízszintbe és függőlegesbe állítjuk, majd az összes szekrényt egymáshoz rögzítjük.

3. Alsó és kamraszekrények beépítése

Egy újabb porszívózás után bekerülnek az alsó és kamraszekrények a helyükre. Bevágjuk az összes útban lévő csövet és szerelvényt a bútortestbe, kivágjuk a hátfalat víz vagy villany bekötéshez úgy, hogy a szakamberek kényelmesen hozzáférjenek a szerelés alatt. A lábazatot milliméter pontosan minden irányba beszintezzük, majd ezeket is egymáshoz rögzítjük.

4. Munkalapok, vendégoldalak, és duplungok bevágása

A konyhában a falak derékszöge, és a padló vízszintje sajnos csak egy délibáb. Éppen ezért minden folyóméteres szabandó anyagot, mint például a munkalapokat a helyszínen vágjuk be a falak vonalát követve. Minden duplungot és takarást túlméretesen viszünk, és a beépítés közben vágjuk a pontos méretre és formára. A vágások után minden felfekvési pontot színazonos vagy festhető szilikonnal tömítünk.

5. Gépek és kiegészítők beépítése

Ha a helyükre kerültek a konyhaelemek, a munkalapok és a takarások megkezdődhet a gépek beépítése. Kivágjuk a mosogató, a főzőlap helyét és a belső vágott oldalon vízmentesen tömítjük a lapokat. Rögzítjük a gépeket és pontosan a helyükre pozícionáljuk őket. A mosogatógép és az elektromos berendezések csöveit és kábeleit gondosan elvezetjük a megfelelő helyre, hogy megkönnyítsük a bekötést. Az elszívó légtechnikai csöveit elvezetjük és bekötjük a szellőzőbe, elkészítjük a takarásokat, hogy ne legyenek szem előtt a kábelek vagy a csövek. Rögzítjük az alumínium LED profilokat a világításhoz, elhelyezzük a trafókat és kábeleket, valamint előkészítjük a bekötéshez. Minden csövet, alkatrészt és kiegészítőt mi biztosítunk és építünk be, nem kell külön vásárolnia az ügyfélnek semmit.

6. Fiókok, kosarak és ajtók beállítása

A hosszantartó precíz és hibátlan működés érdekében minden ajtópántot, fiókot és kosarat finomhangolunk. Rögzítjük a mosogatógép ajtót, beállítjuk a felnyíló vasalatok erősségét és az összes precíziósan állítható szerelvényt. Minden szekrényelemnek ellenőrizzük a nyílását és az egymáshoz viszonyított távolságát.

7. Takarítás és átadás

Eltávolítjuk a védőfoliákat, áttörölgetjük az elkészült szekrényt. A szemetet összeszedjük és felporszívózunk. A munka végeztével a munkaterületet kitakarítva adjuk át, a keletkezett hulladékot díjmentesen elszállítjuk!